Se transmite sau nu?
Da. Firmele și PFA-urile stabilite în România transmit în RO e-Factura și facturile către persoane fizice, pentru operațiunile care au locul în România. Regula se aplică din 1 ianuarie 2025.
Ce treci la codul clientului
- Clientul nu oferă niciun cod: 13 cifre de zero,
0000000000000. - Clientul alege să se identifice prin CNP: treci CNP-ul.
Nu ești obligat să ceri CNP-ul doar pentru factură. Cu cât aduni mai puține date personale, cu atât mai bine.
Cum primește clientul factura
Trimiterea în sistem nu înseamnă că persoana fizică vede factura. Tu o transmiți clientului conform art. 319 din Codul fiscal, de exemplu PDF pe email sau pe hârtie. Excepția e clientul înscris în Registrul RO e-Factura opțional.
Când nu se transmite
- Bonurile fiscale care îndeplinesc condițiile unei facturi simplificate.
- Facturile pentru operațiuni în afara sferei TVA sau pentru sume care nu intră în baza de impozitare, dacă nu există obligația de a emite factură.
Ce riști
Din 1 iulie 2025, netransmiterea se sancționează la fel ca întârzierea din relația B2B. Sumele sunt în ghidul despre amenzi.
Informare generală, nu consultanță fiscală. Pentru situația firmei tale verifică textele oficiale și întreabă-ți contabilul.